Süper Bilgisayarlar

In Genel

Süper bilgisayar ya da üstün bilgisayar üretildiği zamanın en ileri işlemci yeteneğine ve özellikle hesaplama hızına sahip bilgisayarı. Üstün bilgisayar (süper bilgisayar) terimi ilk defa New York World gazetesinde 1929 senesinde kullanıldı. Özel tasarım ilk tabulatör üstün bilgisayarın 1931 yılında IBM tarafından Kolombiya Üniversitesi için yapıldığı bilinmektedir.

Tarihçe 1950‘li yılların başında, bir bilgisayar eş zamanlı olarak birden fazla program çalıştıramıyordu. Her kullanıcı, bilgisayarı yalnız bir kere kullanma hakkına sahipti ve kendisine ayrılmış belirli bir sürede kullanacağı program ve delikli kağıttan kartlar ile bir bant şeritle birlikte bilgisayarı kullanması gerekiyordu. Program makinaya yüklenir ve program sonlandırılana veya çökene kadar çalışacak şekilde ayarlanırdı. Programların hata denetimi makinanın önündeki elektrik şalterleri ve panel ışıklarıyla yapılırdı.

Kullanım Alanı ve Mainframe ile arasındaki Fark

Büyük bilimsel çalışmalarda, nükleer enerji araştırmalarında, hareketli animasyonlarda, akışkanların karakteristiklerini hesaplamada ve meteoroloji gibi alanlarda gereken hesaplamalar için kullanılır. Mainframe ile arasındaki fark süper bilgisayarlar işlemci gücüne dayalı tek bir çalışmaya has iken mainframe çoklu kullanıcı yapıya sahiptir.

Yazılım ve donanım mimarileri

Yalnızca süper bilgisayarlarda kullanılmak üzere bazı teknolojiler geliştirilmiştir. Vektör işleme, sıvı soğutma, nonuniform bellek erişimi, paralel dosya sistemleri bu teknolojilerden bazılarıdır.

İşletim sistemi

Süper bilgisayarlarda en çok kullanılan işletim sistemi Linux’tur.

Kaynak: wikipedia

Recent Posts