Grid Hesaplama Nedir?

In Genel

Grid
Grid, bilgisayarların hesaplama ve veri depolama kaynaklarını internet üzerinden paylaşmak amacı ile oluşturulan bir servis olarak tanımlanabilir. Grid ile bilgisayarlar arasındaki basit haberleşmenin ötesine geçilerek küresel bilgisayar ağının büyük bir hesaplama kaynağına çevrilmesi hedeflenir.

Türkiye’de grid çalışmaları TÜBİTAK ULAKBİM ve çeşitli üniversitelerin bünyesinde bulunan yüksek başarımlı bilgisayar merkezlerinin birleştirilmesi ve uluslararası grid çalışmalarına katılımın sağlanması amacıyla 2003 yılında ULAKBİM koordinasyonunda “TR-Grid Ulusal Grid Oluşumu” adı altında başlatılmıştır

TR-Grid Ulusal Grid Oluşumu’nun Amaçları

  • Yüksek başarımlı ve grid hesaplama altyapısını (TR-Grid) kurmak, işletmek ve geliştirmek
  • Yüksek başarımlı ve grid hesaplama alanında çalışma yapan bağımsız araştırma  gruplarının faaliyetlerini yönlendirmek ve koordine etmek.
  • Sürdürülebilir bir TR-Grid altyapısı için ulusal ve uluslararası projelere TR-Grid Ulusal Grid Oluşumu yoluyla katılmak.
  • Yüksel seviyede bilimsel ve sosyal etkiye sahip grid ve yüksek başarımlı hesaplama uygulamalarının geliştirilmesini desteklemek.
  • Yüksek başarımlı ve grid hesaplama alanında farkındalığın artırılması ve ülke çapında kullanıcı topluluğunun genişletilmesi için toplantı, çalıştay ve eğitimler düzenlemek.

Kaynak: ULAKBİM

Recent Posts